Expedícia Mongolsko 2013 – po stopách Džingischána

mongolsko_01

Krajina v minulosti opradená legendami o krvilačných nomádskych kmeňoch, dnes obývaná pokojnými kočovníkmi, ovplyvnenými budhizmom pod večne modrou oblohou. Ochutnali ste už ajrag alebo tiež kumys – kvasené kobylie mlieko, známy nápoj mongolských pastierov? Tento rok už po tretí krát s expedíciou Sancho Tour navštívime pre Slovákov túto málo známu destináciu. Spolu s naším sprievodcom, ktorý v roku 2010 šesť mesiacov študoval a pracoval po celej krajine, precestujeme stepi a hory obrovského územia západného a stredného Mongolska. Na vlastné oči uvidíme to, čo Pavol Barabáš natočil vo filme “MONGOLSKO – v tieni Džingischána“.

Veľký zážitok bude stavba vlastnej jurty u našich priateľov pastierov v pohorí Khangai. Po vlastných nohách či na chrbte koňa zdoláme aj nejakú trojtisícovku, v divokých riekach ulovíme chutné ryby, vykúpeme sa v krištáľovo čistých jazerách Strednej Ázie. A ak nás ruský benzín a autá nesklamú tak v sedadle vojenského GAZ-ika určite dorazíme až na miesto kde sa zem stretáva s oblohou.

Program:

1.-2.deň: Doprava letecky zo Slovenska do Ulanbátaru, hlavného mesta Mongolska. V tomto bývalom “sovietskom zapadákove“, dnes modernej jeden a pol miliónovej metropole Strednej Ázie sa dlho nezdržíme. Správne naladený na prehliadku mesta, nákupy kašmíru a zábavu po miestnych baroch budeme až plní zážitkov na spiatočnej ceste.

2. deň: Hneď po príchode do Ulanbátaru opúšťame civilizáciu a vyrážame do nekonečnej stepi. Cestu mikrobusom si spríjemníme zastávkou v Charchorine, dávnej metropole mongolskej ríše. Navštívime tiež neďaleký lamaistický kláštor Erden-Zú, najkrajší v Mongolsku, obohnaný mohutnými múrmi s 108 stúpami. Podvečer dorazíme do Cecerlegu, strediska provincie Archangaj. Tu strávime našu prvú noc v jurte v turistickom kempe.

3. deň: Z Cecerlegu sa ďalej presúvame po cestách-necestách na vojenských gazikoch. Ozajstné Mongolsko začína tam, kde končia cesty a začínajú len vyjazdené koľaje aút. Popri prúde rieky Tamir pomaly postupujeme do srdca pohoria Changaj, kde žijú naši priatelia, pastieri jakov. V ich tábore si postavíme vlastnú jurtu, ktorá nám poskytne bezpečný nocľah.

4. deň: Prvý deň pobytu u pastierov si pozrieme miestne školiaceho stredisko výroby jačieho syra európskeho typu (výstavba bola financovaná aj zo slovenských peňazí). Vyberieme sa na krátky výlet na koňoch k rieke Tamir, v ktorej tíšinách sa pokúsime uloviť až polmetrové pstruhy. Večer zakončíme hostinou zo zabitého barana.

5.-6. deň: Trek na koňoch k horskému jazierku vysoko vo vrchoch po ozajstnej mongolskej divočine. Sprievodcami nám budú miestni pastieri, ktorí sa postarajú o bezprostredný kontakt s mongolskou prírodou.

7.-9. deň: Po návrate z divočiny vyrazíme na ruských GAZ-ikoch z pohoria Khangai k vulkanickému jazeru Terhiyn Tsagaan nuur obklopeného úžasnými horami. Po vychutnaní si prekrásnych výhľadov na jazero z vrcholkov štítov obrátime smer k vyhasnutej sopke Chorgo.

10.-11. deň: Absolvujeme dobrodružný návrat cez horské priesmyky s krásnymi výhľadmi. Postupne, v kľudnom tempe sa presunieme k našim priateľom, pastierom jakov, v pohorí Khangai. Po ceste skúsime rybárske šťastie na rieke Čulut. V základnom tábore si opäť doprajeme vynikajúci jačí syr podľa slovenskej receptúry a oddych vo vlastnej jurte.

12-13. deň: Opúšťame pohostinných a vždy dobre naladených nomádov s ich stádami a vyrážame na náš návrat na východ, ktorý bude viesť popri stepnom jazere Oggiy nuur kde trávime noc. Nadránom tento raz z lode posledný krát skúšame naše rybárske štastie. Vyjazdené koľaje v Dašinčilene sa pri turkických zrúcaninách paláca menia na asfaltovú cestu a my smerujeme späť do civilizácie, do hlavného mesta krajiny.

14.-15.deň: Vraciame sa do Ulanbátaru. Absolvujeme prehliadka zimného paláca Bogdchána, prírodovedného múzea s kompletnými kostrami dinosaurov a menej známych zákutí mesta poznačeného rýchlym rozvojom v posledných rokoch.

16. deň: Odlet domov.

V cene je zahrnutá doprava z Bratislavy na letisko do Viedne a späť, letenka Viedeň – Ulanbátar vrátane letiskových poplatkov, slovenský sprievodca, doprava po Mongolsku, ubytovanie v hoteli v Ulan Bátare, ubytovanie v turistických kempoch, jazda na koni v pohorí Khangai, hostina z barana.

V cene nie sú zahrnuté poplatky za víza (60 EUR), strava, cestovné a zdravotné poistenie.

Fotografie našich klientov tu!!!